City of Stockholm


Incercam sa vin cu ceva inteligent legat de originea numelui orasului dar dupa indelungi cautari …nimic nu este sigur si niste legende si mituri si-au bagat cozile. Zic asa deoarece, nu s-au multumit cu a traduce partile componente, “stock” si “holm” pentru ca ar insemna “bustean” si “insulita”. Asa ca, o explicatie credibila si acceptata este legata de folosirea barnelor/stalpilor ca suport pentru construirea orasului avand in vedere ca se intinde pe insule. Astfel chiar a fost numit, inca din secolul 16, Venetia nordului.

Eu cel putin am auzit-o p’asta cu Venetia nordului si cu referire la Sankt Petersburg si la Amsterdam…cand o sa-l vad pe acesta din urma o sa incerc sa ma pronunt care-i mai Venetie…

Capitala Suediei face parte din “Stockholms skärgård”, adica arhipelagul Stockholm, ce are undeva in jur de 30.000 de insule si insulite, fiind cel mai intins din Marea Baltica.

Stockholm archipelago

Stockholm archipelago

Da, stiu, murdar rau geamul de la avion…Tarom!

Este un oras verde, salbatic, ordonat, curat, aspru. Aduce vant de pe mare, iti patrunde in suflet iarna iar vara iti arde buzele in soarele tarziu.

Este surprinzator, modern si pasnic, plin de oameni frumosi si…as putea spune seriosi. Imi plac ca isi vad de treaba lor, nu se holbeaza de prost gust precum in Bucuresti.

Nu e antic, nu are ruine si piazzete, biserici la fiecare colt de strada dar are cafenele pe strada, muzee si bulevarde frumoase, un “centru vechi” cu stradute inguste, palate si cladiri moderne, parcuri cat cuprinde si cel mai tare muzeu, Vasamuseet si o retea de metrou interesanta.

Nu este Roma, Paris sau Londra, dar este cea mai populata capitala nordica si cu cea mai rapida expansiune. Orasul propriu-zis are undeva peste 900.000 locuitori dar cu zona metropolitana ajunge la 2milioane.

Am fost odata vara, in iunie, cand lumina zilei te facea sa te plimbi pana tarziu, sa uiti ca trebuie sa te mai culci si inca odata in noiembrie cand soarele rasarea dupa 7 dar apunea la 4…de la 3 deja se lasa seara. Mi-ar fi placut sa fie mai aproape de Craciun, erau montate luminile, oficiale, dar nu le aprinsesera, bradul era pus in centrul vechi dar neimpodobit. In schimb, restaurantele, magazine deja imposdobisera si se simtea atmosfera festiva.

This slideshow requires JavaScript.

As vrea sa spun ca este un oras care trebuie vizitat, dar poate nu este asa, poate doar experientele mele m-au facut sa fie “oras de suflet”, unde m-as intoarce oriunde. Dar daca ai ocazia, nu o rata, o sa merite o sansa pentru ca eu cred ca trebuie sa ramai deschis in cautarea destinatiilor turistice.

One response to “City of Stockholm

  1. Pingback: Underground art in Stockholm | Legături primejdioase·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s