La minunea in piatra – Petra


Unde: in Iordania de azi

Populatie: Nabateeni

Cand: a inceput constructia undeva in sec. VI i.Hr. si a fost capitala poporului mai-sus numit pana in 106 i.Hr. cand a fost bagata in gramada “imperiul roman”

Cu si in ce: in piatra

Cum: Ei stiu!

Azi: Una dintre cele 7 minuni moderne, patrimoniu UNESCO din 1985

Stiam ca o sa ajung in Iordania dar nu mi-am dat seama pana aproape de ziua cand mergeam la Petra ca am sa vad ceva asa de spectaculos. Nu stiu voi, dar pe mine ma impresioneaza trebusoarele astea facute acum mult timp si intr-un fel inca neelucidat complet. Nu prea ma impresioneaza turnurile si cladirile inalte si complicate din ziua de azi pentru ca inafara de geniul arhitectului care a desenat-o restul nu e chiar asa spectaculos avand in vedere poaibilitatile de constructie din ziua de azi.

Dar cand vezi o Petra, o Piramida (din Egipt sau de la azteci), un Zid Chinezesc iti dai seama ca orice teorie emisa despre cum a fost construita nu este in totalitate 100% confirmata si daca este, totusi, mi se pare ca-i mult mai admirabil decat in zilele noastre.

Asa ca, da, am ajuns in Iordania, tarisoara musulmana, cu o capitala frumusica foc (o sa fie alta poveste, alta data) cu aceiasi arabi unii parca mai draguti, si am fost o zi la Petra.

Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de “Wadi Araba” – larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba.
Orasul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, sapata aproape in intregime in piatra muntelui pe care se sprijina majoritatea cladirilor.Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau se strabate periodic locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat si la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, si spre Golful Persic, peste desert. Zona este traversata de scurte rafale de ploaie, astfel incat era nevoie neaparata de controlare acestor ploi scurte pentru o buna captare a apei. Astfel, locuitorii au construit bazine, cisterne din piatra si conducte – santuri. Aceste inovatii au reusit sa adune suficienta apa pentru depasitea perioadelor de seceta.

Intrarea in defileu, din partea estica a vaii, este una impresionanta. Defileul numit de localnici “Siq” – “sageata” – este unul foarte ingust in inalt, pe alocuri peretii sai apropiindu-se pana la o distanta de 3-4 metri. La capatul acestui defileu se afla cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra, si anume “Al Khazneh” – Trezoreria – care este sapata in intregime in peretele de piatra auriu-rosiatica.

This slideshow requires JavaScript.

Continuand drumul prin minunatul defileu, si trecand de Trezorerie, la poalele muntelui numit “en-Nejr” se afla un imens “Teatru”, amplasat intr-o asa pozitie incat din el sa se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere.

La capatul defileului, in punctul in care valea se deschide brusc, orasul Petra se infatiseaza in intreaga-i maretie.

Maretie de piatra rosie, terra rosa. De neocolit, absolut.

 

5 responses to “La minunea in piatra – Petra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s