Lepșa, tinutul Vrancei


Am fost si in practica dar si intr-un week-end la Lepsa, pentru ca mi-a placut as mai merge de muulte ori. Este o localitate ce se dezvolta spre statiune turistica. Este mai putin cunoscuta dar cred eu ca a inceput sa castige teren deoarece nu este departe de Bucuresti, este mult mai curat si mai civilizat ca pe valea Prahovei.

Este un sat situat pe Valea Putnei (cursul inferior) si la poalele muntilor Vrancei, face parte din comuna Tulnici la 75 km de Focsani pe DN 2D.

Peisajul este rustic, casele de vacanta sunt noi imbinate cu vechile gospodarii. Am gasit cateva casute chiar interesante:

Ca si obiective turistice prima mentionez cascada Putna, raul omonim si-a format un defileu si o cascada sapate in gresii. Cascada Putnei este declarata rezervatie geologica si peisagistica (categoria IV IUCN) are o diferenta de nivel de 14m si se desfasoara pe 76m. Interesant este ca a mai exista o cascada mai sus de cea actuala ce a secat din cauza schimbarii cursului Putnei, schimbare rezultata din miscarile tectonice.

Rezervatia forestiera geologica, zoologica si floristica Tisita extinsa pe 5400 ha cuprinde Cheile Tișiței, formate de raul cu acelasi nume si se intind pe cca. 9km. Este un traseu frumos, nu este spectaculos pe toata intinderea sa dar din cate stiu la capat este o alta cascada (dupa tunel), din pacate in nici una din datile cand am fost nu am ajuns pana acolo, asa ca daca aveti de gand sa faceti tot traseul plecati de dimineata.Din punct de vedere geografic cheile sunt inguste au o energie de relief mare si pe alocuri aspect de canion. Zonele acestea alterneaza cu bazinete – ex. “La Pandar”. Se merge pe un drum forestier ce a facut accesibila zona datorita tersamentului de cale ferata ce a existat odata. Cateva poduri de piatra, rupturi de panta, zone f.inguste, podete de lemn sau punti improvizate, te cateri pe bolovani, explorezi variantele de traversare pentru ca sunt scurte zone un strop mai dificile.In rest e usor, funny, antrenant si in plus mult aer curat, miros de padure si 90% curat. Cum este o zona destul de accesibila, evident ca a fost descoperita si de anumite tipuri de persoane carora le place sa lase “urme”.

Pentu ca suntem intr-o rezervatie zoologica este dominatia carnivorelor mari – ursul, lupul, rasul. De altfel se desfasoara un proiect Natura 2000 de conservare, administrare si refacere a populatiilor viabile de carnivore mari apartinand speciilor Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx, ca parte a ecosistemelor judetului Vrancea, in coexistenta cu populatia locala.

 

Unde este statiune si apa curgatoare de munte este si…pastrav! In Lepsa, daca va place pestele, este o pastravarie de la care puteti cumpara, puteti sa vi-l alegeti, sa va pozati cu bietul peste ca si cum voi l-ati pescuit, etc.Nu neaparat un obiectiv turistic dar o atractie, pentru gustul autentic de peste garantez eu🙂.

De cazare gasiti la preturi moderate in mijlocul Lepsei sau pe langa Tisita la cabanele dintre brazi.

Puteti sa vizitati si Manastirea Lepsa, biserica construita din lemn a fost refacuta in 1936, a functionat ca schit de maici o perioada, o alta ca schit de calugari. In 1974 a fost redeschisa ca monument istoric.

Plimbare placuta!

6 responses to “Lepșa, tinutul Vrancei

  1. cat sunt de frumoase pozele si de artistice, cat iubesc ceea ce scrii, cat te invidiez pentru faptul ca ai fost acolo si cat de usor ma calmeaza faptul ca ajung la prajiturica ta virtuala si-mi infranez poftele ….

    • ce tare esti, deci asa iti menti tu silueta, cu prajituri virtuale.
      Merci! O sa ajungi si tu, e drept ca e cam departe de tine dar nu-i nimic.

  2. Am fost intr-o tabara din zona acum multi ani, e un loc superb – mai ales Cheile Tisitei -, acum banuiesc ca s-a si schimbat mult. Si imi amintesc si de pastravarie, am mancat peste de acolo🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s