Traumnovelle / Eyes wide shut – Arthur Schintzler/ Stanley Kubrik


No dream is ever just a dream.

Ma gandeam chiar sa nu scriu nimic despre aceasta nuvela care te cam zapaceste de cap, Ar trebui sa spuun doar: citeste-o!

Daca nu vrei, iti zic partea buna, este posibil sa fi vazut filmul. Este vorba de Eyes Wide Shut a lui Kubrik. A facut senzatie la vremea lui, l-am vazut de cateva ori, nu ma plictiseste daca-l vad de mai multe ori, pentru ca de fiecare data descopar ceva nou. Asa si cartea. Recunosc, e a doua oara cand o lecturez.

Este ceva, ceva deosebit, este ca un vis. Pentru ca visul este tema centrala a povestii, indiferent daca vrei sa crezi ca a fost real sau nu ce s-a petrecut. Mie, personal cartea imi da impresia ca sfarsitul este lasat deschis: au fost niste evenimente reale sau relatarea visului lui Fridolin, o incursiune in mintea umana, incluzand  impulsurile, dorintele si temerile. Inclin spre ultima varianta.

O recomand mai ales pentru natura sa psihologica (am citit cum ca insusi Sigmund Freud a apreciat-o, autorul fiind contemporan cu psihanalistul) si pentru faptul ca, la sfarsit de cam face sa-ti pui niste intrebari despre cum iti traiesti viata.

Cu ochii larg inchisi? Ca sa ajung si la titlul filmului. Si ce mai film. Un masterpiece, de o finete ce te cucereste de la prima la ultima scena, plin de simboluri ce-ti creaza un sentiment naucitor. Evident este nota si la adresa mariajului, sexualitatii masculine si negarea celei feminine, jucat superb de Tom Cruise si Nicole Kidman, pentru ei un postludiu al propriei relatii.

Poate altii ar critica ca regizorul urmareste destul de fidel carte, eu din contra, apreciez inzecit, nici nu imi imaginez ca un regizor bun sa nu redea fidel asemenea scriere doar cu putine note personale. Si o coloana sonora de exceptie. Valsul lui Shostakovich…nu ar fi la fel fara el. Ligeti, Musica Ricercata, arata natura repetitiva a viselor impreuna cu sentimentul ca nu stii ce sa faci in continuare. + Mastile…mastile….ah mastile…

In plus ultimul dialog intre Fridolin/Bill si Albertina/Alice imi place la nebunie, am ramas in minte cu acest citat:

“…banuiesc ca realitatea unei nopti, sau chiar a unei intregi vieti omenesti nu inseamna totodata si adevarul ei cel mai intim”.

Iar in film, Kubrik adauga replica de inchiere:

Alice I do love you and you know there is something very important we need to do as soon as possible.
Bill: What’s that?
Alice: Fuck.
Trailerul meu preferat🙂

One response to “Traumnovelle / Eyes wide shut – Arthur Schintzler/ Stanley Kubrik

  1. Pingback: in jurul unei carti « In jurul Kadiei·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s