Pe “strada fictiunii” gasesti Magazinul de Sinucideri


“Ma duc la magazinul de sinucideri, ai nevoie de ceva?”

Intr-un viitor imaginat de Jean Teulé, aproape apocaliptic din cauza schimbarilor climatice (se pare ca din ce in ce mai multi autori si regizori vad asa viitorul si prin creatiile lor cred ca vor sa atraga atentia) fraza cu care am inceput este la fel de obisnuita ca si cum ai intreba de paine.

Intr-o lume unde depresia este la ordinea zilei familia Tuvache tine un Magazin de Sinucideri iar vanzarile merg foarte bine, rata sinuciderilor este in crestere mai ales in Cartierul Religiilor Uitate. Toate acestea pana se naste al treilea copil al familiei, Alan. Numit astfel dupa Alan Turing, copilasul este opusul familiei sale, este optimist, rade si “ameninta” sa inveseleasca afacerea parintilor lui.

Mi-a placut foarte mult cum este prezentat micul univers depresiv din jurul Magazinului, cu un umor negru mai ceva ca la familia Addams si cu satira la adresa societati actuale in care traim ce are toate sansele sa rivalizeze cu cea din carte.

Am privit-o ca pe o alegorie, Alan, cel altfel este marginalizat, ocarat pentru ca nu este precum restul ceea ce se intampla in general intr-un anumit mediu cu cei diferiti, mai ales cu cei ce incearca sa schimbe ceva. Totusi, copilasul vesel reuseste sa transforme familia lui in timp. Dar…nu pot sa nu observ o paralela cu viata lui Alan Turing, ce este parintele computerului, un vizionar ce a schimbat lumea dar si diferit prin geniul sau si prin faptul ca era…homosexual si atunci era considerata o boala mintala. Iar sinuciderea lui prin otravire cu cianura este contestata de unii ( Interesant este ca a fost un mar cu cianura, basmul preferat al lui era Alba Ca Zapada…).

Iar eu nu am putut sa nu aseman cu sfarsitul cartii…despre care nu spun nimic, pentru ca trebuie citita!!!

2 responses to “Pe “strada fictiunii” gasesti Magazinul de Sinucideri

  1. Pingback: Mă sinucid altă dată – Kerstin Gier « In jurul Kadiei·

  2. Pingback: Povestea din gara « Legaturi primejdioase·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s