John Irving – Hotelul New Hampshire


O nebunie!! O nebunie de carte, daca ar fi sa o pictez, ar arata ca o tornada de culori stridente.

Este o saga plina de umor negru a unei familii cu 5 copii, un urs si un caine pe nume Sorrow. Da, un urs luat de la circ care merge pe motocicleta, pentru ca este o familie excentrica cu personaje ce formeaza un univers diferit pentru o saga.

Si totusi, fiecare isi croieste drum in viata si creste invatand despre familie, sport, dragoste, sex, esec si succes etc. Pana la urma este o poveste despre maturizare si cum sa mergi mai departe si sa iei fiecare oportunitate din viata ta sa o valorifici : “You take every opportunity given you in this world, even if you have too many opportunities. One day, the opportunities stop, you know.”

Cei 5 copii nu au o viata chiar usoara dar plina de actiune si intotdeauna razbesc, in felul lor, cu exceptia micutei Lilly ce se sinucide (iar baietelul cel mic moare intr-un accident aviatic) neputand sa se tina departe de ferestrele deschise : “Keep passing the open windows.” Acesta este un citat reprezentativ pentru roman,o laitmotiv in decursul povestii, nu neaparat o metafora ci destul de sugestiv, trebuie sa perseverezi in viata si stai departe de ferestrele deschise in caz ca ai tendinte sinucigase. Si totul spun ca o mare gluma!

Este prima carte care o citesc de John Irving si imi place stilul, clar, te face sa-i cunosti personajele foarte bine in evolutia lo. Poate parea nebuneasca viata lor si incredibila dar te face sa-l crezi pana la urma si sa ti se para extrem de firesc ca o femeie sa umble intr-un costum de urs (da, alt urs!).

Intr-un final este o carte despre acceptare care ne indeamna sa pretuim fiecare moment pe care-l traim si mai ales alaturi de cine merita, pentru ca, pana la urma ca si in carte si in viata totul se aduna, precum piesele unui puzzle, pentru a forma un intreg.

In 1984 s-a facut o adaptare bunicica The Hotel New Hampshire cu Jodie Foster in rolul lui Franny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s