Kiran Desai – Mostenitoarea taramului pierdut


…sau mai precis, titlul original in engleza, The Inheritance of a Loss pentru ca traducerea in romana nu ma satisface prea mult. Pentru ca nu este vorba despre un taram de basme si o mostenitoare importanta, pentru ca India aici nu este acel taram exotic al condimentelor si matasurilor, ci pentru ca este o Indie zguduita, aflata intr-o tranzitie postcoloniala dureroasa.

Romanul acestei scriitoare de origine indiana, este de o duritate frumoasa si infatiseaza o viata asa cum a fost dupa eliberarea de sub conducerea Angliei a Indiei, oameni cu idealuri, cu vise si aspiratii, iubiri neimpartasite, adevaruri mizere.

Cartea aceasta salbatica si lucida ti-o recomand daca ai nevoie de emotie vie, adevaruri fara perdea si nu cauti eroi frumosi ci oameni simpli care pot fi  eroi doar in ochii parintilor. Si mai ales, daca lupti pentru o viata mai buna, vei simti aceste pagini in inima ta.

Viata nu este o poveste frumoasa cu happy end pentru toata lumea. Dar farmecul ei poate fi distins in fiecare lucrusor si asta face ca nu destinatia sa fie scopul si calatoria in sine.

 

“Dilema etica postcoloniala poate afecta fiecare aspect al existentei – acesta este, de fapt, si subiectul cartii mele. pentru rezolvarea ei nu se poate propune nicio regula, nicio retet: lucrurile nu sunt niciodata clare, ci complicate, dificile si triste. Sa cumpar tricopul care-mi place? Unde a fost facut? Probabil intr-o regiune saraca a Chinei si un industrias nemilos se imbogateste de pe urma lui. Cine a cules fructul pe care vreau sa-l mananc?Totul poate fi privit prin aceasta perspectiva. Dar cartea mea are, intr-adevar, o dimensiune etica si spune ceea ce multe drapele trec sub tacere.”

Kiran Desai 

Tu te gandesti vreodata, de unde vine produsul ce tocmai l-ai achizitionat? Si care este povestea din spatele lui?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s