Culinare Sfantul Ion


Anul trecut de Sfantul Ion am cazut pe gheata si eram sigura ca mi-am rupt mana.

Veneam incarcata cu fructe de mare si tagliatelle in vederea prepararii unei cine romantico festiva cu accente afrodisiace. Anul acesta m’am gandit sa fac ceva buuun, dulce acrisor sa mai atrag bunatatea zeilor. Aveam tot felul de ingrediente disparate si am cautat retete prin mediul virtual. Dar nimic care sa cuprinda tot ce mi trecea mie prin capsor. Astfel am zis sa risc si sa fac ceva dand curs simturilor mele si intuitiei🙂.

Totul a pornit de la ideea de crema de mascarpone cu fructe. Astfel am luat :

-fructe de padure..cred ca erau 200gr. Dar mergeau si mai multe.

-O cutie de smantana pt frisca –

O cutie cu mascarpone 200gr

-zahar dupa gust

Smantana pt gatit cca 200gr am batut-o cu mixerul cu zahar dupa gust (ea este indulcita dar merge sa mai pui zahar deoarece fructele sunt acrisoare) apoi impreuna cu mascarpone. Cand s-a omogenizat am adaugat fructele…amestecat bine si gata prima crema. Blatul a fost gata cumparat. Cu cacao, eu l-am insiropat cu siropel aromat cu vanilie. De obicei nu cumpar blatul dar de data s-a intamplat. Se poate face cu succes blat de pandispan cu sau fara cacao in el. Acesta era taiat in 3 asa ca am pus un rand de crema, un blat si inca un rand de crema si inca un blat.

Petru acoperit am facut o alta crema din: -200gr smantana pt gatit -zahar vanilinat (bourbon)

-cca 200ml sampanie ( a mea era de capsuni, a mers la fix)

-un pachetel de gel fix, gelatina rosie

-zahar dupa gust

Am batut smantana pana s-a facut tepana frisca si am lasat sa cuurga sampania…am amestecat si am pus zaharul vanilinat si apoi zaharul cred cam 100gr, in functie de cum mi s-a parut mie ca e de dulce sau nu. Mentionez ca eu nu le fac chiar dulci… Gelatina am amestecat-o cu putina sampanie si cu zahar si am pus-o peste …am mai bagat mixerul si gata crema.

crema de sampanieTOTUL pe gustate. Intr-un final, cu muulta rabdare, de care am dat dovada am intins-o pe tort, gigia! Si am presarat cacao pe moate:))

No…acum…ma gandeam daca sa-i dau un nume sau sa-i zic “Tort cu crema de mascarpone si fructe de padure invelit in crema de sampanie” Sau as pute sa-i zic simplu Ion! Ionel, Ionelule! Mentionez ca trebuie bagat la frigider si avut putina rabdare sa se racoreasca crema, sa se aseze pe el…acolosa..frumos.Nu am rezistat eu prea mult si l-am atacat. Concluzia: delicios, fresh, mmmmmm. Hai La multi ani!

tort Ion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s